Välkommen till min hemsida.   

                 Fotoalbumet och sidan uppdaterat 12-01-16

Sidan handlar om jakt djur och natur, att bo i glesbygd m.m.

Lite fakta tankar o funderingar

Ett stort bekymmer som vi har på våra jaktmarker i norra delen av Örebro län är att vi har mycket varg som springer på jaktmarken. Detta innebär att ingen kan jaga med löshund längre. Man törs knappt inte heller släppa hunden på eftersök på skadat vilt då vargen nästan jämt är här. Vi har en flock på 5 vargar, en flock på tre vargar samt en flock till norröver som jag inte vet antalet på riktigt samt några enstaka ensamma individer. De har vart in i får och hästhagar. springer runt mitt hus osv. men de har de inte ännu tagit något får osv. men det är bara en tidsfråga.

Viltstammarna minskar då både varg och björn samt lodjur tar sin beskärda del. I nuläget är det ingen katastrof för älgen men får det fortsätta och vargstammen ökar samtidigt som fler björnar etablerar sig här samt att skogsbolagen fortsätter att driva sin linje att älgstammen skall minska så kommer det mycket snart att bli ett stort problem. Älgstammen minskar fort och det sker bara på några år.  Många är av åsikten att fortsätter det såhär så kan vi glömma att jaga älg om något år.  Rådjur finns knappt och det är ingen som jagar rådjur på mer än 14 år nu.

"kostymgubbarna" på naturvårdsverk och regering vägrar se de fakta som finns och  tror inte på oss som bor i skogen som lever nära rovdjuren,

Jag tycker att det verkar som att vi vanliga jägare (som är en stor grupp människor) får väldigt lite utrymme i massmedia medans de som tillhör en väldigt liten grupp extremister (som i princip vill förbjuda all jakt eller motsatsen) får väldigt stort utrymme samt blir trodda oavsett vad de än säger och hur felaktigt det än är.  Detta tycker jag är väldigt underligt eller ??.  Media kollar dessutom inte upp fakta utan sprider rena lögner i vissa fall.

Jag undrar hur många som inte jagar som vet om hur mycket viltvård de flesta jägare utför. Vi har utfodrar rådjuren under hårda vintrar. Man skapar viltvatten, sätter ut saltstenar m.m. Man har inventerat betesskador åt skogsbolagen kostnadsfritt. Vi har även utfört rovjursinventeringar i stort sett kostnadsfritt. Vi har gjort eftersök sena nätter på påkört vilt  (vilket vi inte gör längre som protest mot rovdjurspolitiken. ) osv.  Jag skulle kunna räkna upp mycket mer än detta. Och allt detta som oftast med pengar ur egen ficka. Varför gör man detta ?. Jo man gör det till största delen för att vi skall ha livskraftiga viltstammar och för att viltet inte skall lida snörika vintrar. Det finns väldigt få som gör detta för att man skall få mer att jaga och det finns ingen jägare som med självaktning som tex.  jagar vid en foderhäck där man utfodrar rådjur. De få som gör det har inget i skogen att göra och kan inte kallas jägare. Alla vill att det ska finnas älg och rådjur i skogen m.m.

Man kan nog säga att detta med EU har ställt till det en del för oss jägare vad gäller jakt. Vi får tex.  inte jaga korp längre trots att det är väldigt god tillgång på dessa. Inte för att det sköts så många korpar förut heller men det är principerna det handlar om. Ska man sitta i Bryssel och bestämma över oss här i Sverige ???.

Misstroendet mot "kostymgubbar" gäller även mycket annat som rör glesbygden. Man skränker in på det ena och det andra. Allt verkar vara som att det är fult att bo i glesbygden. Bensinpriset är högt beroende på skatten. Vilka drabbar det mest, jo vi som bor på skogen och inte har tillgång till att åka kollektivt.  Alla vill inte och kan inte bo i storstaden.  Man säger så fint att man ska ha en levande landsbygd. Men man säger en sak och i praktiken gör något annat.

"Kostymgubbarna" har väldigt lätt att skylla på EU när man inte vill eller har personliga intressen att ta tillvara. Det är som om de höga herrarna driver med oss vanliga jordnära människor och detta gäller inte bara jakt utan även mycket annat.

Nu är ju inte allt bara dåligt med att bo i glesbygden, tvärtom. Vi har nära till en fin natur och lever nära våra rötter. Det finns en fin gemenskap mellan grannar och övriga i kommunen (alla känner alla). Men vi har genom vargen fått en försämrad livskvalitet.

Jag har gjort en annan sida som handlar om älgjakt klicka här för att komma till den.

 

Tillbaka